Methodiek (schema + uitleg)

Intro = 

Oriëntatie/kennismaking (1 sessie)

Basis = 

Meting 1 (online screening + 1 sessie)

Module 1 (5 sessies)

Meting 2 (online screening + 1 sessie)Vervolg =

Module 60'/90' (5 sessies)

Uitleg

Mijn psychotherapeutische methodiek combineert gesprekstherapie, "deap learning" over hoe ons zenuwstelsel (= bewuste deel van het brein + autonoom zenuwstelsel) van nature met stress en moeilijkheden omgaat, balansherstellende ademhalingsoefeningen en een inzichten brengende breintraining om deze vaardigheid verder te optimaliseren. Voorts kies ik, op maat van jouw hulpvraag, bijkomende werkvormen uit die jouw ontplooiing verder stimuleren. Door middel van wetenschappelijk gevalideerde psychometrische screening (2 meetmomenten via online vragenlijsten) en bespreking van de onderzoeksresultaten (2 sessies) krijg je een duidelijk beeld over jouw mentaal welbevinden bij aanvang van de begeleiding en de vorderingen die je op dat vlak doorheen de loop van de sessies hebt gemaakt.

Je zal tijdens de sessies:

  • inzien dat wat we als mens dagelijks ervaren, denken en doen verbonden is met 1000en jaren evolutie van onze hersenen en wat er ook voor jou nodig is om in balans te komen en te blijven 
  • de tijd krijgen om de thema's die aandacht nodig hebben echt aandacht te geven (hoe gaat het met jou, met je leven, hoe zijn dingen ontstaan, wat verlang je, waar wil je naartoe, hoe kan je dit bereiken, wat is er mogelijk en wat misschien niet,... ?)
  • het heft in eigen handen leren nemen, je vaardigheden laten toenemen om met verschillende soorten omstandigheden, uitdagingen,... in je leven om te gaan 
  • naast gesprekstherapie en psycho-educatie ook werken met de ademhaling voor lichamelijke ontspanning (hartcoherentie + vagale training) en een herstelgerichte mindfulness-training krijgen  (introspectie en -ceptie)

Dit gebeurt via een logisch opgebouwd stappenplan of traject:

  1. Kennismakingssessie (elkaar leren kennen, uitleg over de therapie, wat is de hulpvraag,...)
  2. Gevalideerde screening Mentale Welbevinden: meetmoment 1 (online) + bespreking (life)
  3. Basis: Module 1 (aan de slag, sessies die balans tussen voelen en denken bevorderen, de basis leggen voor psychisch welbevinden dat wordt behouden op lange termijn)
  4. Gevalideerde screening Mentale Welbevinden: meetmoment 2 (online) + bespreking (life)
  5. Optie: Vervolg: Module 60'/90' (sessies die de vorderingen consolideren en verder werken aan gewenste verandering/herstel... : vormgegeven vanuit samenspraak)

HELE TRAJECT =  EVIDENCE BASED 

 Gevalideerde screening:

Jouw Mentale Welbevinden  

(2 metingen + 2 besprekingen  tijdens Module 1)