Methodiek (uitleg + schema)

Uitleg

Mijn psychotherapeutische methodiek duid ik tijdens uiteenzettingen ook wel eens aan als "combinatietherapie".  Tijdens mijn begeleidingen combineer ik gesprekstherapie, deep learning over hoe ons zenuwstelsel (= bewuste deel van het brein + autonoom zenuwstelsel) met stress omgaat en hoe dit te optimaliseren, balansherstellende ademhalingsoefeningen en rust en inzichten brengende breintraining + gebruik ik op maat van de hulpvraag werkvormen die de persoonlijke ontplooiing stimuleren.

Je zal tijdens de sessies:

  • inzien dat wat we als mens dagelijks ervaren, voelen, denken en doen logische wijze verbonden is met 1000en jaren evolutie van onze hersenen en zo diep begrijpen wat er ook voor jou psychisch en lichamelijk nodig is om in balans te komen en te blijven 
  • de tijd krijgen om de thema's die aandacht nodig hebben in jouw leven ook echt aandacht te geven (hoe gaat het met jou, met je leven, hoe zijn dingen ontstaan, wat verlang je, waar wil je naartoe, hoe kan je dit bereiken, wat is er mogelijk en wat misschien niet,...?)
  • het heft in eigen handen nemen, je vaardigheden laten toenemen om met verschillende soorten omstandigheden, uitdagingen,... in je leven om te gaan 
  • naast gesprekstherapie en psycho-educatie ook leren werken met de ademhaling voor lichamelijke ontspanning (hartcoherentie + vagale training) en een herstelgerichte mindfulness-training krijgen  (introspectie en -ceptie)

Dit gebeurt via een logisch opgebouwd stappenplan of traject:

  1. Kennismakingssessie (elkaar leren kennen, uitleg over de therapie, wat is de hulpvraag,...)
  2. Gevalideerde screening Mentale Welbevinden: meetmoment 1
  3. Basis: Module 1 (aan de slag, sessies die balans tussen voelen en denken bevorderen, de basis leggen voor psychisch welbevinden dat wordt behouden op lange termijn)
  4. Gevalideerde screening Mentale Welbevinden: meetmoment 2
  5. Optie: Vervolg: Module 60'/90' (sessies die de vorderingen consolideren en verder werken aan gewenste verandering/herstel... : vormgegeven vanuit samenspraak)

Schema:


Intro = 

Oriëntatie/kennismaking (1 sessie)

Basis = 

Module 1 (5 sessies)


Vervolg =

Module 60'/90' (5 sessies)

MEMO: MEERWAARDE: 

HELE TRAJECT =  VOLLEDIG EVIDENCE BASED ONDERBOUWD

Gevalideerde screening:

Jouw Mentale Welbevinden 

(2 metingen tijdens Module 1)