Artikel Knack (april 2020 - Lockdown)
Digitale therapie werkt: "Na een kwartiertje ben je de camera al vergeten"
"Het is hooguit een
kwartiertje wennen, maar werkt ongeveer even goed. Dat werd in 2007 al bewezen. Er is een stevig alternatief beschikbaar."
Psychotherapeute Tania Verhulst legt uit:
"Sinds de afkondiging van de Corona-maatregelen maakten al 80% van mijn cliënten de overgang van life naar online-therapie."
"Het zijn uitdagende tijden", zegt therapeute en experte stressreductie en mentale recuperatie Tania Verhulst "en de solidariteit die we zien ontstaan is hartverwarmend" voegt ze er aan toe. "We zijn een sociale en creatieve soort en dat komt nu sterk uit de verf: we zoeken oplossingen en helpen elkaar als we samen geconfronteerd worden met onverwachte omstandigheden." De academisch opgeleide therapeut begeleidt al meer dan 10 jaren in haar praktijk met succes vrouwen en mannen naar het opnieuw (her)vinden van balans en veerkracht in en na stressvolle periodes.
Sinds twee weken heeft ze, omwille van de Corona-maatregelen, haar praktijk tijdelijk volledig omgezet van life- naar online-begeleiding. Ondertussen maakten al 80% van haar cliënten mee deze omschakeling. Een geslaagde ingreep, zo blijkt.
Integratief therapeut, mindfulness-trainer en ABA Psycholoog Tania Verhulst weet al langer dat "online-therapie degelijk werkt en dat mentale ondersteuning via deze weg een kwalitatief alternatief biedt wanneer mensen niet in de mogelijkheid verkeren zich te verplaatsen."
Wat ze nu samen met haar cliënten op ruimere schaal waarneemt, bevestigt bovendien ook wat de internationale overzichtsstudie van A. Barak e.a. in 2007 al aantoonde voor 9764 patiënten: de effectgroottes van online-therapie zijn zeer sterk gelijklopend met deze van face-to-face therapie.
Even ondersteunend en effectief
"Ik was me daar al langer van bewust" verklaart Verhulst "al de online-sessies die ik reeds voor het Corona-tijdperk heb gehouden, omdat een cliënt te ver woonde, in het buitenland was of om een andere reden niet tot in mijn praktijkstudio geraakte, werden als sterk ondersteunend en effectief ervaren.
En dat is goed nieuws in tijden als deze, waarin we minder beroep kunnen doen op onze normale sociale netwerken, velen meer stress ondervinden dan anders en de onzekerheid over de toekomst tot toegenomen onrust kan leiden.
We kunnen wel een beetje stress aan, maar niet te lang of in te hoge dosis
Stress is elke situatie in onze buiten- of binnenwereld die impact op ons heeft en om een aanpassing vraagt. Elke gebeurtenis of omstandigheid die op een of andere manier "wringt" en ons evenwicht kan verstoren, kan je als stress beschouwen, licht Verhulst toe. Stress is niet altijd negatief: in niet al te hoge dosissen stimuleert het bij velen de creativiteit en het talent om oplossingen te vinden. Sommigen gaan er tijdelijk zelfs beter van presteren. Maar, gaat Verhulst verder, het kan een ander verhaal worden wanneer we te maken krijgen met erg plotse veranderingen, de situatie langer neigt aan te houden en we ons op een of andere manier vastgezet voelen. Een scenario als de Corona-crisis heeft helaas deze drie kenmerken tegelijkertijd. Het is daarom dat professionals in de mentale hulpverlening van bij afkondiging van de strengere maatregelen wisten dat dit voor een mensenbrein niet alleen een boeiende leerervaring maar tegelijkertijd een mentale beproeving kan zijn.
We bevinden ons plots met zijn allen in een groot sociaal & psychologisch experiment dat de evolutie van onze psychische mogelijkheden en vaardigheden in een stroomversnelling kan brengen en tegelijkertijd onze kwetsbaarheden naar de oppervlakte duwt. De twee keerzijden van de medaille worden zo zichtbaar: onze veerkracht en onze psychische basisnoden.
Laat je tijdig ondersteunen, zelfs als je denkt "dat je het nog wel even trekt"
Wanneer we ons overrompeld en machteloos voelen door veranderingen en het gevoel krijgen vast te zitten zonder oplossing of uitweg, kunnen mentale en fysieke gezondheidsklachten de kop opsteken. Dat is niet abnormaal, legt Verhulst uit, ons lichaam is niet geprogrammeerd om lang met grote hoeveelheden stresshormonen probleemloos te blijven omgaan.
"Als je het gevoel krijgt dat de vele veranderingen in jouw leven door de lockdown-situatie jouw dagelijkse functioneren beginnen te hinderen of dit al doen, grijp dan in" benadrukt de experte.
Ga de buitenlucht in, beweeg, bel naar een vriend of een vriendin, knuffel je huisdier of een gezinslid als dat kan.
En, belangrijk: als je dit al doet maar het helpt niet voldoende en je hebt nood aan meer ondersteuning, wacht daar dan niet te lang mee. Besef dat je zeker niet de enige bent en dat het dan wijs is jezelf dit te gunnen.
Online-therapie helpt wereldwijd momenteel in stijgende mate de bevolking
Er gaat niets boven een life ontmoeting, dat ervaren we allemaal nu massaal. Anderzijds ontdekken we ook op grote schaal dat de online-wereld die we de laatste halve eeuw aan het opbouwen zijn geweest ons nu een welkom alternatief biedt.
Miljoenen mensen leren deze weken met online video-applicaties werken om contact te houden met vrienden en familieleden.
Ook nemen nu wereldwijd meer en meer mensen gewoon in hun eigen sofa plaats om online met hun therapeut te kunnen praten. Dat doen ze per chat, telefonerend of met video-call. En het werkt. Wat een vergelijkende onderzoek in 2007 reeds bewezen heeft, zie ik nu gebeuren in mijn begeleidingen beaamt de experte stressreductie en mentale recuperatie: online therapie is een kwalitatief en meer dan degelijk alternatief. "Even wennen en daarna merk je het verschil met life begeleiding bijna niet meer op."